De Zaak van de Gare Volkorenvlokken

10 November 2010

Brinta-verpakking

Wil je de houdbaarheidsdatum op een verpakking weten, dan zijn er drie hindernissen die je moet nemen: 1) het vinden; 2) het lezen; 3) en het begrijpen van de houdbaarheidsdatum. Bijvoorbeeld:

  1. Dit pak met Gare Volkorenvlokken staat al lang in de kast, we willen weten of het nog veilig eetbaar is. De houdbaarheidsdatum is niet te vinden aan de bovenkant of de zijkanten. In een wanhoopspoging kijken we op de onderkant – de hele vloer ligt onder de Brinta, maar we hebben hem gevonden!
  2. Gevonden, maar wat staat er eigenlijk? De iele letters en cijfers zijn in het karton gelaserd, zonder inkt en met minimaal reliëf. Met goed licht, een bril en het karton in de juiste positie – daar gaat de rest van de Brinta over de vloer – ontwaar ik ’06 06 E254 0372’.
  1. Wat betekent dit? Gelukkig geeft de verpakking een hint: ‘Tenminste houdbaar tot einde: (maand, jaar)’. Om aan maand en jaar te komen moeten we alle tekens die niet op maanden of jaren lijken domweg schrappen. Lijkt simpel, maar is lastig voor velen die minder wakker of minder slim zijn dan u.

Het hoeft geen betoog dat die drie hindernissen niet nodig zijn. Oplossingen liggen voor de hand. Ontwerper, vormgever, verpakkingsdeskundige: u kunt dit beter! Verzin een list!

(deze column is eerder verschenen in Pakblad nr. 10, oktober 2006)

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply