Kan een product te klein èn te groot zijn?

5 November 2010

Arola invalidenwagen, getekend in ADAPS.

Een invaliden-auto werd getest met het computerprogramma ADAPS. ADAPS is een acronym voor ‘Anthropometric Design Assessment Program System’. In ADAPS zitten mannikins die gedefiniëerd zijn volgens de meest recente DINED maten.

Past iedereen in de invaliden-auto, van kleine vrouwen tot grote mannen? De gele mannekin is een kleine vrouw (P5 Nederlandse volwassene). Als zij achter het stuur zit, kan ze met haar voeten niet bij de pedalen. De blauwe mannekin is een grote man (P95 Nederlandse volwassene). Hij gaat met zijn hoofd door het dak en met zijn voeten door de vloer van de auto. Er is weinig ruimte om zijn knieën kwijt te kunnen onder het stuur. Deze auto is zowel te groot voor de kleinste gebruiker, als te klein voor de grootste gebruiker. Een product kan dus tegelijk te klein èn te groot zijn voor een groep gebruikers.

Handig, zo’n test met de grootste en de kleinste gebruikers die snel te doen is zonder dat je de echte mensen ervoor moet zoeken.

ADAPS is ontwikkeld aan de faculteit IO van de TU Delft.  Het programma is gratis te downloaden (NB het draait alleen op een windows-computer).

Bron afbeelding: TU Delft, Faculteit IO.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply