Iedere keer bij m’n ouders het weerstation opnieuw afstellen

1 December 2010

Fotostrip van Ype en Willem

Wie handig is mag op bezoek bij oudere familieleden of bekenden vaak elektronische producten instellen, afstellen, bijstellen en storingen oplossen. Dit fenomeen is mooi in beeld gebracht in bovenstaande foto, deels van een fotostrip van Ype (www.fotostrips.nl).

De oorzaak is te vinden in een generatiekloof op technologisch gebied. Ouderen zijn veel minder gewend om om te gaan met digitale producten, en ze hebben er daarom meer moeite mee. Wie een product ontwerpt dat ook door ouderen gebruikt zou kunnen worden, zou hier rekening mee kunnen houden door de bediening zodanig te maken dat ook ‘digibeten’ ermee uit de voeten kunnen.

Dat het fenomeen herkenbaar is en vaker vóórkomt, blijkt uit de reacties op de strip van Ype en Willem:

René: Zo heb ik Tante die me elke keer weer opnieuw vraagt uit te leggen hoe d’r cd-speler werkt. Voor ‘t geval dat ze ‘n cd’tje wil luisteren. Wat ze nooit doet. (Behalve als ik d’r ben om d’r uit te leggen hoe die cd-speler werkt.) (30/11/2010)

blub: Ik heb voor mijn vader overal briefjes aan de muur geplakt waarop stap voor stap op staat hoe alles werkt. En het helpt! (30/11/2010)

Helle: Dit is een leermoment jongens. Snel kinderen adopteren, anders krijg je tzt je ZPOT-2040 niet gesynchroniseerd. (30/11/2010)

Annette: Hihi, zo herkenbaar! Ik mag ook iedere keer als ik bij m’n ouders ben het weerstation opnieuw afstellen, internetfavorites opnieuw instellen of andere technische dingen regelen. En het erge: mijn broertje (die toch ook best technisch is) woont nog thuis! (30/11/2010)

Sv&: en niet te vergeten: “o, en die gsm, hoe stuur je daar nu precies berichtjes mee?” en “ik krijg de blootoot niet aan op de laptop” en “deze usb-stick, hoe moet ik die opladen aan het stopcontact”. Grmbl. (01/12/2010)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply