De levensduur van een bijschrift

30 January 2012

Hoe werkt deze combi-magnetron?

De rechterknop geeft de temperatuur aan van de oven, maar hoe zet je het apparaat op ‘oven’?

Door het vele gebruik zijn de pictogrammen bij de linkerknop afgesleten. Nu weten we niet meer hoe we de functies moeten instellen.

Dit model combi-magnetron hoort 15 jaar mee te gaan en de onze is nog maar pas elf jaar oud. De reparateur kan de pictogrammen niet naleveren. Kennelijk is bij de berekening van de levensduur geen rekening gehouden met de pictogrammen.

Hoe we de magnetron aanzetten weten we ook wel zonder bijschriften, omdat we die functie dagelijks gebruiken. Hoe we de grill-magnetron combinatie aanzetten moeten we nu echter opzoeken in de gebruiksaanwijzing:

Magnetronknop, tekening uit de handleiding

De pictogrammen voor ‘magnetron’,’grill’ en ‘licht’ vind ik begrijpelijk maar het pictogram voor ‘heteluchtoven’ (een gestileerde ventilator) is minder vanzelfsprekend. Wie associeert een ventilator nu automatisch met een oven? Vooral aangezien de ventilator ook draait bij de andere toepassingen.

Maar goed, de pictogrammen zijn weggevaagd. Verdwenen pictogrammen zijn nog vervelender dan onbegrijpelijke pictogrammen. Gelukkig hebben wij de handleiding nog maar hadden we die niet, dan hadden we een probleem. Het zelf opnieuw aanbrengen van de pictogrammen is geen optie, want het prachtige roestvaststaal is te glad voor een watervaste stift en het aanbrengen van een ondergrond van plakband of leukoplast is esthetisch onverantwoord.

Hopelijk nemen de ontwerpers bij hun volgende ontwerp de slijtvastheid van de pictogrammen mee in hun levensduurberekening en zorgen ze ervoor dat de monteurs pictogrammen professioneel kunnen bijwerken.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply