I’m picking up good vibrations (2)

13 March 2012

Blauw verkeersbord met een afbeelding van een uitstekend geveerde en gedempte kinderwagen (de wielen trillen, de wagen niet)

Over het effect van trillingen op kinderen, bijvoorbeeld in kinderwagen, (bak)fiets en auto, is weinig bekend. Dat was het onderwerp van mijn vorige column (I’m picking up good vibrations (1)). Wiegen is een gezonde trilling en te sterke trillingen kunnen een breed scala aan gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Over het algemeen geldt: hoe sneller en heftiger de trilling is, des te minder gezond. Maar waar ligt de grens? Ik stelde lezers van BabyWereld de vraag of zij deze informatie aanleiding vonden om voorzichtig te zijn met trillingen voor baby’s. Hierop kwamen zes reacties.

Een leverancier van kinderwagens en aanverwante producten meent dat er na kritiek op de loopstoel, de autostoel en BPA in flesjes nu de wipstoelen en schommels met trilfunctie aan de beurt zijn. ‘We kunnen net zo goed stoppen met de verkoop van babyartikelen alleen omdat er mensen zijn die tijd te veel hebben om dit soort onderzoeken te doen.’

Een fabrikant van babyfietsstoeltjes is ervan overtuigd dat zijn geveerde stoeltje om baby’s mee op de fiets te vervoeren geen enkel gezondheidsrisico oplevert voor de kinderen. Dat het fietsen met baby’s misschien wel eens slecht zou kunnen zijn voor baby’s in verband met trillingen, zoals door TNO gesuggereerd werd, is volgens hem een volstrekt imaginair spookbeeld.

Een ontwerpster van kinderspeelgoed schreef: ‘Als moeder word je op heel veel gezondheidsrisico’s gewezen voor je kinderen, maar niemand zegt ooit iets over trillingen. Ik zou graag willen weten wat de gevolgen van rijden in een bakfiets zijn en hoe je dat goed kan doen voor je baby.’

Een ontwerper van kinderwagens zei: ‘Het lijkt mij een goede wake-up-call. Kinderwagenvering is in de meeste gevallen nou niet echt ontwikkeld door raketgeleerden en Joost mag weten of die veel te hard of misschien juist veel te zacht is. Verder is het echt altijd vering en nooit demping. Ik denk dat veel moderne kinderwagens met beroerde of ontbrekende vering een behoorlijk irritant trillingspatroon door kunnen geven aan een kind. Stof tot nadenken dus! Ik zit toevallig net de nieuwste NEN norm over kinderwagens door te ploeteren en het zal je niet verbazen dat er niets gezegd wordt over ergonomische eisen waaraan eventuele vering moet voldoen.’

Een ontwerpster van kinderwagens heeft het altijd al bijzonder gevonden dat de duurste kinderwagen (Stokke Xplory) geen vering en ook geen luchtbanden heeft. ‘Ik ben het volledig met je eens dat er veel te weinig wordt gekeken naar wat nu echt goed is voor een kind; de producten in de babymarkt worden steeds meer gezien als een soort lifestyle producten. Alles moet gewoon kunnen; en inderdaad, inclusief je pasgeboren baby vastsnoeren in een autostoeltje en die weer vastzetten in je bakfiets. En dan met de banden flink opgepompt over de Utrechtse/Amsterdamse klinkertjes. Kan niet goed zijn naar mijn idee.’

Een hoogleraar ontwikkelingsneurologie liet weten: ‘Over het effect bij trillingen bij baby’s is weinig bekend. Ik zou me echter nog niet direct zo ongerust maken. Ik begrijp je ongerustheid. Maar we weten in de verste verte niet wat op het gebied van trilling goed of slecht is voor de kinderlijke ontwikkeling. We weten het niet.’

De conclusie is dat er uiteenlopende meningen zijn. Een wetenschappelijk artikel zou hier afsluiten met ‘meer onderzoek is nodig’. Laten we het daar maar op houden.

 

Deze column van Brecht Daams verscheen eerder in Babywereld, vakblad voor baby- en kinderproducten, december 2011.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply