Jas, slaapzak, tent

1 May 2012

Voor wie licht wil reizen en niet kan kiezen tussen het meenemen van een slaapzak, een tent, een nooddeken of een stevige jas: het  Jakpak.

Draag hem als een jas, gebruik hem als waterdichte slaapzak, en als je echt wilt slapen haal je het tent-gedeelte uit je capuchon. Inclusief muggengaas.

JakPakDe hele jas (met slaapzak en tent) weegt 1,25 tot 1,5 kilo, afhankelijk van de maat. De ‘slaapzak’ ziet er uit alsof hij gemaakt is van het materiaal van lichte regenjassen. Het lijkt meer een nooddeken en regenbescherming voor warme streken, dan een warme deken voor als het koud is.

Toch een aardig idee. Ik ben erg benieuwd of het ook echt goed werkt. Een positief niet-ergonomisch punt: het JakPak kost niet veel meer dan één (degelijke) jas.

Voor hetzelfde geld kan je een ultralichte kampeerhangmat kopen (of voor de helft daarvan een zwaardere versie):

Er zijn verschillende varianten van deze Hennesy Hammock, allemaal éénpersoons. De Hyperlite weegt slechts 700 gram, de zwaarste versie weegt ongeveer anderhalve kilo. Zo’n hangmat schijnt erg lekker te slapen. Het lijkt me minder koud dan op de grond liggen. En je hebt altijd aanspraak van belangstellende passanten of medekampeerders.

Een andere hangmattent die net nieuw is: de Tentsile, verkrijgbaar in versies van 2 tot en met 8 personen.

Tentsile

Deze tent is voor een andere categorie gebruikers, getuige het gewicht: de tweepersoons tent weegt 2 tot 8 kg, de tent tot 8 personen weegt 45 kg. Niet echt iets voor een fiets- of rugzakvakantie. Is een meerpersoonshangmat wel handig? Als je ‘s nachts eruit moet om te plassen maak je waarschijnlijk iedereen wakker door het gewiebel. Op foto’s hangt deze tent een stuk hoger dan de Hennessy Hammock, je hebt zelfs een ladder nodig om er in te komen. Dit zal gebruikers met hoogtevrees afschrikken.

De ene gebruiker is de andere niet, dus de ene hangtent is ook de andere niet.  Hangtenten voor bergklimmers hangen nog veel hoger en zien er ook heel anders uit:

 

Als ik moet kiezen blijf ik liever laag bij de grond. Toch maar een JakPak?

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply