Productergonomie deel 2a is verschenen

14 September 2013

ProductergonomieDeel2aProductergonomie, ontwerpen voor nut, gebruik en beleving is een meerdelig handboek voor ontwerpers en anderen die betrokken zijn bij industriële productontwikkeling. Producten hebben grote invloed op de kwaliteit van het leven van mensen, wat ontwerpers en fabrikanten een grote verantwoordelijkheid geeft. Zij bepalen in welke mate de gebruikers een product nuttig, effectief, efficiënt, veilig en comfortabel kunnen gebruiken. Dit boek reikt hen kennis, methoden en technieken aan waarmee ze ergonomische producten kunnen realiseren.

Deel 2a is net verschenen, met de hoofdstukken:

5. Fysieke ergonomie
6. Sensorische ergonomie

In het hoofdstuk over sensorische ergonomie worden niet alleen het gehoor en het gezichtsvermogen behandeld, maar komen onder andere ook reukzin, smaak en tastzin aan de orde.

Klik hier om een voorproef van deel 2a te downloaden (2,2 MB)met o.a. de inhoudsopgave en enkele pagina’s van ieder hoofdstuk.
Meer informatie over het boek is te vinden op de pagina ‘Boek‘.
Informatie over prijs en bestellen is te vinden op de pagina  ’Bestellen‘.

 

5.24 Fietsstoel en grafiek heupbreedte

 

 

Reacties op Productergonomie deel 2a:

“Deel 2a van Productergonomie is een goed leesbaar, geordend, uitgebreid en toepasbaar geheel. Fysieke en sensorische ergonomie worden prima, juist en breed behandeld, inclusief de fysiologische achtergronden. Daarbij gaat het niet alleen over volwassenen, maar ook over kinderen, ouderen en gehandicapten. Het boek bevat moderne inzichten, interessante details en bruikbare informatie. De paragraaf over reuk en smaakzin is enig (zowel leuk als uniek!). Kortom, het is een plezierig boek en zeer inspirerend voor industrieel ontwerpers.” dr. Hans Dirken, Eur. Ing. BNO (emeritus hoogleraar Industrieel Ontwerpen, i.h.b. Productergonomie, Technische Universiteit Delft)

“Ik ben enthousiast over Productergonomie omdat dit boek echt bruikbaar is voor ontwerpers van producten. Brecht Daams geeft heldere uitleg, sprekende voorbeelden en praktische vuistregels. Maar bovenal: ze biedt inzicht waaróm het toepassen van alle facetten van ergonomisch ontwerp zo belangrijk is.” ir. Anne van der Graaf (docente ergonomie, opleiding IPO, Hogeschool Windesheim Zwolle)

“Dit boek leest echt goed! Mooie voorbeelden en duidelijke grafieken. Ik had meteen door wat voor mij relevant is en heb al heel veel kunnen gebruiken bij het ontwerpen.” Björn Flinterhoff (student Industrieel Product Ontwerpen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

Logo uitgeverij Undesigning

Het boek Productergonomie omvat drie delen. Het eerste deel bevat de volgende hoofdstukken:

Deel 1 (verschenen, lees meer …):

  1. Wat is ergonomie?
  2. Ontwerpen voor groepen
  3. Ergonomie en ontwerpen
  4. Gebruiksonderzoek

Deel 2a (nu verschenen):

5. Fysieke ergonomie
6. Sensorische ergonomie

Deel 2b (verwacht in 2015):

7. Cognitieve ergonomie en intelligente producten

Deel 3 (nog te verschijnen):

8. Ontwerpen voor brede doelgroepen
9. Ontwerpen voor verschillende culturen
10. Van nut naar beleving
11. Productveiligheid
12. Productergonomie in de praktijk

Logo uitgeverij Undesigning

Tags: , , , , , , , ,

One Response to Productergonomie deel 2a is verschenen

 1. www.moonenimportexport.nl on 1 August 2013 at 21:32

  Er wordt veel geroepen over ergonomie maar hier staat daadwerkelijk goede info op papier/beeldscherm. Prima boek lijkt me.

Leave a Reply