Voorjaarsschoonmaak: duizenden zwaargewonden

25 March 2019

In Oostenrijk neemt men de voorjaarsschoonmaak serieus. Maar “Putzen birgt so manches Unfallrisiko.” Volgens de Oostenrijkse website vol.at vallen daarbij jaarlijks 4.000 zwaargewonden. Zie deze webpagina.

Er wordt voorspeld dat de komende weken ongeveer 21.400 mensen naar het ziekenhuis zullen gaan vanwege verwondingen opgelopen bij het schoonmaken. De meeste verwondingen worden opgelopen door vallen (71%), scherpe voorwerpen (12%) en aanvaringen met objecten of andere personen (11%). Oorzaken van vallen zijn vaak een val van een (huishoud)trapje, uitglijden op een natte vloer en struikelen over een drempel. De stofzuiger is een van de producten die de meeste ongevallen veroorzaakt.

De meeste verwondingen betreffen botbreuken, open wonden, spierverwondingen en kneuzingen.

Het verwondingsrisico is het grootst voor mensen boven de 65 jaar.

“In de vertrouwde omgeving gaat men vaak erg onvoorzichtig te werk en klimt bijvoorbeeld op de vensterbank in plaats van een trapje te pakken. Wie beter op mogelijke gevaren let, verkleint de kans op ongevallen aanzienlijk”, zegt deskundige Armin Kaltenegger van het Curatorium für Verkehrssicherheit (KVF) dat deze voorspellingen doet.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply