Mooi, maar wat is het?

6 January 2021

Sommige verpakkingen zijn heel mooi en stijlvol. Bij een congres staan bijvoorbeeld twee flessen op tafel. Wat een prachtige verpakkingen! Een lust voor het oog, de marketingmanagers zullen er trots op zijn.

De consument kijkt anders naar een verpakking dan de marketingmanager. De congresganger weet dat er in zo’n fles waarschijnlijk water zit. Maar wat voor water? Bruisend of plat? Van een afstand zie je er alleen ‘Oooooo’ op staan. Er zijn twee verschillende kleuren Oooooo: blauw en wit. De flessen zijn verder heel helder, dat symboliseert het water mooi. Maar bruist het of is het gewoon water? Het is niet aan de inhoud te zien. Onderaan de fles staan hele kleine lettertjes, maar die zijn van een afstandje niet te lezen. Bewondering voor de mooie Ooooo maakt plaats voor ergernis over het gebrek aan informatie.

Het is natuurlijk vreselijk tuttig om op zo’n elegante fles ‘bruisend’ of ‘zon- der prik’ te zetten, maar ook vreselijk nuttig. Die aanduidingen staan er bij andere merken niet voor niets op, ze hebben echt een functie.
Wat wel weer mooi is: deze flessen horen bij een systeem, waarbij het water ter plaatse wordt getapt en met een speciaal apparaat van koolzuurgas voorzien. Dat scheelt transportkosten en energie. Daar wordt de milieubewuste consument blij van. Wat een mooi systeem.

Sommige verpakkingen zijn heel stijlvol en stralen luxe uit, zoals de afge- beelde bus notenolie. Alle benodigde informatie staat er zelfs op; dat is heel goed. Ik wil zo’n mooie, luxe notenolie kopen. Er zijn wel zeven soorten oliën en ik kies een walnotenolie uit, omdat ik die graag wil hebben. Eenmaal thuis zie ik dat ik tóch, per ongeluk, hazelnotenolie heb gekocht. De kleur en de tekening op de verpakking zijn op het oog praktisch gelijk en ook de opschriften lijken op elkaar. Er staat in het Frans: noix en noisettes. Ik zou beiden automatisch met ‘noten’ vertalen. Maar noix zijn walnoten en noisettes hazelnoten.
‘t Is allemaal notenolie, dus wat doet het er toe of het walnoten of hazelnoten zijn? Veel, voor mij, want ik ben namelijk allergisch voor hazelnoten … Dus ga ik terug naar de winkel en koop een nieuwe fles notenolie, dit keer walnotenolie. Nu heb ik twee flessen dure notenolie, dat is wel heel luxe, maar niet de bedoeling.

Dit artikel verscheen eerder in Verpakken Magazine, vaktijdschrift voor de verpakkingswereld, 2016 nr. 4.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply