Essentiële levensles #1: Ophangen van WC-rol

20 February 2014

WCpapier(1)

Onderlangs of bovenover? Een verschil van mening over hoe een WC-rol opgehangen dient te worden is een bekend strijdpunt in het huishouden. Hier is ook geen middenweg mogelijk, het is er op of eronder.

Voor alle huisgenoten die niet uit deze discussie komen, zie hier het ultieme antwoord op het WC-rol-oriëntatieprobleem: het artikel Essential Life Lesson #1: Over is Right, Under is Wrong. Dit is baanbrekend werk op het gebied van WC-rol-ergonomie. Het artikel is geïllustreerd met duidelijke tekeningen, die ook de lastige aspecten van de vergelijking niet schuwen:

WCpapier(2)

Tijdens mijn studie heb ik bij het vak Dynamica geleerd een krachtenvergelijking te maken van de situatie in bovenstaande tekening. Daarmee werd bewezen dat het inderdaad makkelijker is om met één hand papier van een ‘bovenover’ opgehangen WC-rol af te scheuren dan van een ‘onderlangs’ opgehangen rol.

In de commentaren onderaan het artikel worden zinvolle aanvullingen gegeven, waardoor het duidelijk wordt dat de juiste oplossing anders uitvalt als katten of kinderen deel uitmaken van het huishouden. Wat maar weer eens laat zien hoe groot de invloed van omgevingsfactoren op mens-productinteractie kan zijn.

Eén aspect van WC-rolergonomie wordt niet genoemd. Hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk WC-papier verspild wordt? De even eenvoudige als elegante en effectieve oplossing is: plet de rol een beetje voordat je hem ophangt. Hij zal minder makkelijk rollen en daardoor heel wat papier besparen.

“This is the foundation of bathroom ease, the cottony bedrock on which enjoyment rests in the restrooms of many nations.” (citaat uit bovengenoemd artikel).

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,