Liggend vliegen

24 December 2010

SkyCouch uitgevouwen

Zittend slapen in een vliegtuig is voor veel mensen een probleem. Air New Zealand heeft een creatieve oplossing bedacht: binnenkort kunnen hun passagiers ervoor kiezen om min of meer liggend te vliegen. Daarvoor betalen ze per twee personen drie ‘economy class’ stoelen, die veranderd kunnen worden in een bank. Dit systeem wordt ‘SkyCouch’ genoemd, en heeft de bijnaam ‘knuffelklasse’ (cuddle class) gekregen. Iedere referentie naar een bed wordt vermeden, omdat de SkyCouch relatief smal is (76 cm) en te kort (155 cm) om echt liggend op te slapen. De SkyCouch biedt wel meer comfort en privacy dan een gewone stoel. Het reddingsvest past bij een Skycouch natuurlijk niet onder de stoel. Waar laten ze het? Oh, daar! Inclusief  kussen en deken, het lijkt wel een bed!

Informatie van Air New Zealand over de SkyCouch  is hier te vinden.

Ontwikkeling

Air New Zealand is niet over één nacht ijs gegaan bij de ontwikkeling. In 2006 ontstond de wens om economy class passagiers de mogelijkheid te geven om te slapen tijdens een vlucht, maar zonder de beenruimte te vergroten. In eerste instantie was de doelgroep ‘families’, één SkyCouch voor een volwassene met twee kleine kinderen. Maar tijdens de uitwerking van het idee bleek dat de SkyCouch ook heel geschikt is voor twee volwassenen.

Voor wie meer over de ontwikkeling wil lezen: al in 2007 werd het begin van de ontwikkeling gemeld door The Sydney Morning Herald. Vorig jaar werd over de SkyCouch bericht door o.a.  The Wall Street Journal en de Daily Mail. Het nieuws is nu opnieuw actueel in The Sydney Morning Herald en www.nu.nl, omdat de SkyCouch vanaf januari 2011 voor het eerst in bedrijf zal zijn.

SkyCouch met twee volwassenen

Gebruiksonderzoek

Tijdens het ontwerpproces zijn uitgebreide gebruiksonderzoeken uitgevoerd door het Nieuw Zeelandse bureau Optimal Usability.

Optimal Usability maakte daarbij gebruik van onorthodoxe methoden. In plaats van representatieve gebruikers of echte klanten te recruteren als deelnemers aan het onderzoek, werden acteurs ingehuurd om bepaalde persona’s te spelen. Dit werd gedaan omdat de onderzoekers bang waren dat gewone deelnemers teveel afgeleid zouden worden door de ruwe prototypen van polystyreen en hout. De acteurs waren gewend in een geïmproviseerde omgeving te werken, en daardoor konden ze zich concentreren op de interacties met het product. Deze aanpak werkte goed. In een later stadium werden de resultaten bevestigd door een gebruiksonderzoek met betere prototypen en met echte klanten als deelnemers. Het werken met acteurs beviel zo goed dat ze ook werden ingeschakeld bij het gebruiksonderzoek met echte klanten. De acteurs maakten de situatie levensechter en dat hielp de andere deelnemers in hun rol als passagier te komen.

Tips voor gebruiksonderzoek

Vijf algemene tips voor gebruiksonderzoek, die Optimal Usability-directeur Shailesh Manga geeft naar aanleiding van het SkyCouch project:

1. Consumentenonderzoek is essentiëel. De drijfveren van de consument geven focus en samenhang aan het project, en helpen bij het nemen van ontwerpbeslissingen.

2. Wees niet bang om het proces meermalen te doorlopen voor het vinden van de uiteindelijke oplossing. Het is verbazingwekkend welke problemen je de eerste keer kunt missen en een volgende keer wel kunt vinden.

3. Het is belangrijk om creativiteit te gebruiken bij het toepassen van onderzoeksmethoden. Accepteer dat niet alles de eerste keer perfect zal gaan. Het inzetten van acteurs was controversieel, maar we wilden het proberen en ontwikkelen als methode. Het resultaat was geweldig.

4. Onderschat het belang van de omgevingsfactoren niet bij het opzetten van de testsituatie. We hadden ons niet gerealiseerd hoe belangrijk de geluidsfactor was tijdens onze test. Vraag tijdens het testen altijd aan de deelnemers hoe de omgeving verbeterd kan worden.

5. Zorg er bij het testen van fysieke omgevingen voor dat er ingenieurs aanwezig zijn die tijdens de test aanpassingen aan de opstelling kunnen maken wanneer er mogelijkheid is voor verbetering.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply