Kleurzwakte en kleurenblindheid

20 January 2011
Aardbei

Links: zoals een kleurenziende waarneemt. Rechts: zoals een kleurenblinde (protanoop) waarneemt.

Zes procent van de mensheid ziet kleuren op een andere manier dan de anderen. De meeste kleurzwakken zijn man. Slechts heel weinig vrouwen zijn kleurenblind. We noemen het wel ‘kleurenblind’, maar eigenlijk is dat niet de juiste term. Er zijn verschillende soorten ‘kleurenblindheid’. Bijna alle kleurenblinden zien wel kleuren, maar op een andere manier waardoor ze bepaalde kleuren niet of slecht kunnen onderscheiden. Zie onderstaande afbeelding van een ballenbak, waargenomen op vier verschillende manieren (zoals een kleurenziende het ziet, en zoals drie verschillende soorten kleurenblinden het zien). Het is daarom juister om te spreken over ‘kleurenzwakte’.

Ballenbak op vier manieren waargenomen

Als bij het ontwerpen van een product geen rekening is gehouden met kleurenblinden, kan dat problemen veroorzaken. Zie de onderstaande afbeelding van een autodashboard, gezien door een kleurziende persoon (links) en door een kleurzwakke persoon met protanopie (rechts). De protanoop kan de informatie op het dashboard nauwelijks aflezen.

Dashboard

Links: zoals een kleurenziende waarneemt. Rechts: zoals een kleurenblinde (protanoop) waarneemt.

Links voor kleurzienden

Links voor kleurzwakken/kleurenblinden

  • Het programma Daltonize kan online beelden corrigeren voor kleurenblinde kijkers.
  • Met de Seekey kunnen kleurenblinden sommige kleuren beter onderscheiden. Ook in Nederland verkrijgbaar.
  • WhatColor is een website die kleurenblinden helpt bij het identificeren van kleuren op het scherm van de computer.
  • Er zijn ook elektronische apparaten die kleuren kunnen identificeren. In deze video presenteert de  uitvinder zijn ‘open-source portable device that identifies colours and paper money at low cost.’
  • Kleurpotloden met de naam van de kleuren er op kunnen heel handig zijn voor kleurenblinde kinderen. Deze zijn verkrijgbaar bij Clever Colours

Algemene links kleurenblindheid

De foto’s op deze pagina zijn bewerkt met Vischeck.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply