Ouderen: meer en ouder

22 May 2011

Het staat regelmatig in de krant: de bevolking in de westerse wereld wordt steeds ouder, en het aandeel pensionado’s ten opzichte van de totale bevolking groeit.

In de bovenstaande interactieve bevolkingspiramide van Nederland kunnen alle gegevens worden opgezocht, zowel historisch (van 1950 tot nu) als voorspellend (van nu tot 2060). Deze informatie komt van  de website van het CBS.

De gemiddelde leeftijd van de Nederlander is opgelopen van 31 jaar in 1950 tot 40 jaar in 2010. In 1950 was 7,7 % van de bevolking 65 jaar of ouder. In 2010 was dat aantal verdubbeld tot 15,3 %, en de trend blijft voorlopig stijgen. Er komen dus steeds meer ouderen en ze worden steeds ouder.

Het gevolg voor consumentenproducten

Deze demografische ontwikkeling is één van de redenen om bij het ontwerpen van gewone consumentenproducten rekening te houden met ouderen. Ouderen willen vaak zo lang mogelijk zelfstandig zijn en thuis blijven wonen. Ze moeten dat ook wel: de wachtlijsten voor verzorgingstehuizen zijn lang en vaak is er pas plaats als de oudere in kwestie echt niet meer voor zichzelf kan zorgen.

Om zelfstandig te kunnen wonen moeten mensen hun dagelijkse gebruiksvoorwerpen kunnen gebruiken, bedienen en hanteren. Of dat lukt hangt af van de capaciteiten van de mens zelf, maar ook van het ontwerp van de producten in zijn of haar omgeving. Dit geldt ook voor ouderen, en aangezien hun capaciteiten gemiddeld minder zijn, speelt het ontwerp van het product een grotere rol dan bij de gemiddelde mens. De ontwerper van consumentenproducten kan een belangrijke bijdrage leveren aan de zelfstandigheid van ouderen door bij het ontwerpen van ‘gewone’ producten altijd te zorgen dat ook ouderen deze producten kunnen gebruiken, bedienen en hanteren. Of openen, als het om verpakkingen gaat. Of lezen, als het om tekst, opdruk, bijschrift of handleiding gaat.

Voordelen

De voordelen van een ‘leeftijds-bestendig ontwerp’ zijn evident voor de huidige oudere gebruikers. Als zij gewone producten langer kunnen gebruiken, stelt dat hen niet alleen in staat om langer zelfstandig te blijven wonen, maar dit ook op een meer comfortabele en waardige manier te doen.

Maar iedereen wordt ouder, dus ontwerpen voor ouderen is in feite ontwerpen voor jezelf in de toekomst. Wanneer het normaal wordt om bij het ontwerpen van producten in het algemeen rekening te houden met ouderen, dan zullen de producten om ons heen over enkele decennia beter op ouderen afgestemd zijn. Ook de mensen die nu nog jong zijn, kunnen dan een comfortabele en waardige zelfstandige oude dag tegemoet zien.

Tenslotte is een product dat door ouderen goed gebruikt kan worden, meestal daardoor ook gebruiksvriendelijker voor jongere personen. Twee vliegen in één klap.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply