Strijkijzer

15 March 2012

Strijkijzer bij strijklicht

Bron van foto

Hoe lang bestaat het strijkijzer al, symbool van huishoudelijke techniek?

In ieder geval waren er reeds strijkijzers rond 1770, toen werd het strijkijzer (fer a répasser) genoemd in de Encyclopédie de Diderot. Zie hier de originele tekst en hier dezelfde tekst in leesbare uitvoering.

De techniek van het strijken is sinds die tijd wel veranderd. Aan strijken worden tegenwoordig wetenschappelijke studies gewijd, bijvoorbeeld The anatomy of a crease, from folding to ironing (Soft Matter 8 (12), 2012). De auteurs tonen aan dat een hoge vochtigheidsgraad het logaritmische ontvouwingsproces versnelt. Ze wijzen op de sleutelrol van het vochtgehalte bij het ontvouwen van multiscale materials, zoals gezien wordt bij strijken. Die informatie wordt dan weer leesbaar geparafraseerd in een blog waar ik deze informatie vond: La physique des faux plis.

Een ergonomisch dilemma komt aan het licht als we het gewicht van een strijkijzer ter discussie stellen. Een licht strijkijzer heeft de voorkeur omdat voor het hanteren daarvan minder kracht nodig is. Handig voor iedereen, comfortabel voor degenen die veel moeten strijken, noodzakelijk voor mensen met weinig kracht zoals ouderen en gehandicapten.

Een zwaar strijkijzer heeft daarentegen het voordeel dat het door zijn gewicht de stof makkelijk gladstrijkt. Het oppakken en neerzetten kost weliswaar meer spierkracht, maar de strijkbeweging over de stof kost weinig energie omdat er geen neerwaartse druk gegeven hoeft te worden om de stof glad te krijgen.

Kortom, het gewicht is een ergonomisch dilemma dat onoplosbaar lijkt.

Tot iemand het oplost, en en passant nog wat andere interactieproblemen verbetert.

 

Oliso Smart Iron

 

Het Oliso ® Smart Iron with iTouch® Technology is een strijkijzer dat alleen in horizontale richting verplaatst hoeft te worden. Aangezien dat altijd een schuif-beweging is, kost dat relatief niet veel kracht. De handeling ‘oppakken en rechtop neerzetten’ en vice versa, die bij strijken de meeste kracht kost, is niet meer nodig. Zodra het strijkijzer losgelaten wordt, schieten er drie kleine pootjes uit de zool. Het ijzer staat op deze pootjes stabiel en ver genoeg van de stof af om brandplekken te voorkómen. Zodra het strijkijzer vastgepakt wordt, verdwijnen de pootjes weer in de zool en kan direct met het strijkijzer gestreken worden. Dat werkt prachtig. De pootjes reageren zo snel dat je je afvraagt wat voor mooie techniek hier achter zit.

Het Oliso Smart Iron heeft een aantal ergonomische voordelen:

  1. Geen brandplekken meer als het ijzer per ongeluk op de stof blijft staan.
  2. Minder kans op omvallen, omdat het strijkijzer op drie pootjes stabieler staat dan op zijn kant.
  3. Minder kans op brandwonden, omdat de zool veel minder bereikbaar is.
  4. Tijdwinst omdat het ijzer niet meer frequent rechtop gezet hoeft te worden.
  5. Minder kracht nodig, wat comfortabeler is en ook zwakkere gebruikers in staat stelt te strijken.

Geniaal!

Zie voor demonstratie  onderstaande video.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply