Ergonomische innovatie (1)

25 July 2012

De beste innovaties zijn ergonomische innovaties: oplossingen voor een bestaand probleem, zodanig dat het menselijk handelen optimaal ondersteund wordt met een product. Met optimaal bedoelen we: zo nuttig, effectief, efficiënt, comfortabel en veilig mogelijk.

Innovatie is een woord dat beelden oproept van high-tech productietechnieken en complexe elektronische apparaten. Dat hoeft echter niet. De beste innovatie die ik de afgelopen tijd gezien heb is een kartonnen frietzak.

Is zo’n simpel product als een kartonnen frietzak te verbeteren?

Ik zou graag een groep studenten opdracht geven de kartonnen frietzak ergonomisch te herontwerpen. Eerst informatie inwinnen, vooronderzoek doen, gebruikers observeren in snackbars en bij frietkarren en ook een goed gebruiksonderzoek doen. Problemen inventariseren en op basis van de verzamelde informatie een programma van eisen maken. Vervolgens ideeën bedenken voor een verpakking die het handiger, makkelijker en aangenamer maakt om friet te eten.

Zouden de studenten met dezelfde oplossing komen als  Bert van Hoogenbemt?

Zijn oplossing dingt mee naar de Accenture Innovation Award. Ik citeer uit de lijst met deelnemers:

3.0 Frietzak

“De 3.0 Frietzak biedt gebruikers diverse voordelen. Zo houdt de tipzak van wit recyclebaar karton de frietjes warm en krokant. Daarbij houdt de geïntegreerde sauscup de saus gescheiden van de frietjes. Verder zorgt de snackhouder ervoor dat je diverse snacks, zoals frikadellen en kroketten, in de zak kunt laten rusten. Met de 3.0 Frietzak houd je altijd één hand vrij. […]  de zak is ideaal om te gebruiken voor reclamebedrukking op festivals en events.”
  
Nog een innovatie: de rand kan makkelijk gescheurd worden, speciaal om de laatste frietjes uit de punt te kunnen halen. Mooi! En een mooi voorbeeld van ergonomische innovatie. De bedenker van deze frietzak had moeite met het gebruik van de bestaande frietbakjes en -zakken. Daarom bedacht hij een product dat die problemen oploste.
Ik zou die frietzak graag eens willen uitproberen.
Een heel ander soort innovatie op het gebied van eet-producten is de ZING! catapult lepel van Fred & Friends (niet meer verkrijgbaar?), bestek met een ludieke extra functie, namelijk als wapen bij voedselgevechten:
ZingSpoon
Dat brengt de vraag: kan dit leuke bestek wel ergonomisch zijn? Eten verknoeien is immers nuttig noch efficiënt, en het opruimen en schoonmaken achteraf  is dat al helemaal niet. Maar ‘plezier’ is ook een nuttige functie van een product. Lachen is gezond! En als je toch van plan bent om erwten te gaan schieten, kan je het beter comfortabel doen. Of denkt u daar anders over?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply