Ideale autodeur als een rijpe pompoen

26 August 2012

Besneeuwde auto

Een kleine auto reed van de American Motors fabriek de nacht in en stopte in een weiland, waar de lucht schoon was en stadsgeluid afwezig. De passagiers stapten uit en begonnen de deuren luidruchtig dicht te gooien. Na iedere zwaai plaatsten ze stethoscopen tegen de carossersie en luisterden ze naar de naklinkende vibraties. Na een half uur stapte iedereen weer in de auto en ze keerden terug naar de fabriek.

Deze middernachtelijke rit was een geregelde test, om daarmee deuren te ontwikkelen die dichtslaan met een solide ‘thunk’ geluid. Ieder jaar investeren autofabrikanten in de V.S. miljoenen dollars om een deurgeluid te ontwikkelen dat goed verkoopt. G.M. heeft daarvoor 250 technici in dienst. Bij Ford, Chrysler en G.M. worden deurgeluiden getest in geluidsdichte ruimten met behulp van stereo tapes, hoge-snelheidsfilms, oscilloscopen en machines die deuren dichtslaan. Die machines kunnen geluiden nabootsen variërend van de slag van een boze echtgenote (68 Nm) tot de slag van een echtgenoot die ’s nachts laat thuiskomt (4 Nm).

Het geluid van de deur is zo belangrijk dat de CEO’s van de autofabrikanten zich er persoonlijk mee bezig houden. De kwaliteit van het geluid hangt van veel factoren af: de stijfheid van de carosserie, de sloten, de geluidsisolatie in de deur, het tapijt op de vloer. De deuren van zwaardere auto’s klinken steviger, maar lichtere modellen kunnen met een paar trucjes ook stevig klinken. Het geluid dat Chrysler nastreeft is ‘het geluid dat je krijgt als je een rijpe pompoen in de modder laat vallen’. Het ideale geluid is “een ‘klomp’, geen klink, kletter of klunk, maar een klomp”, zegt de vice-president van American Motors. Hij denkt dat ze het ideale geluid nooit zullen bereiken. Wetenschappers laten zich daardoor niet afschrikken. Met stethoscopen in de hand zetten zij hun zoektocht naar de onbereikbare, perfecte ‘thunk’ voort in de nacht.

Deze tekst is een ingekorte en vertaalde versie van  Auto’s: The thunking man’s car’, een Amerikaans artikel uit 1969.

Is er veel veranderd in veertig jaar? Vergelijk met ‘Reassuring vault-like door sound is the ideal for the Volvo Cars’ noise team, een artikel van de website Automobile Review uit 2008.

Meer informatie over producten met ontworpen geluiden: ‘5 fake sounds designed to help humans‘, een artikel van de website www.humansinvent.com uit 2011.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply