Schooltas

6 September 2012

Schoolrugzakken

De scholen zijn weer begonnen. Scholieren hebben niet alleen de cognitief zware taak om te leren en proefwerken te maken, maar ook de fysiek zware taak om hun schooltas elke dag mee te zeulen.

Schooltassen zijn bijna altijd veel te zwaar voor scholieren, ergonomisch gezien. Daar zijn al heel wat onderzoeken naar gedaan. Helaas kijken weinig mensen vanuit die optiek naar schooltassen.

Het programma ‘Ook getest op mensen’ onderzoekt samen met ergonoom Roeland Motmans (IDEWE), en biomechanicus Ilse Jonkers (KU Leuven) hoe zwaar schooltassen zijn, op welke manier scholieren hun schooltas dragen en wat het effect is op hun houding en spieren. Klik hier of op onderstaande afbeelding om de video te zien.

Scholier draagt een rugzak op drie verschillende manieren.

Het resultaat van dit onderzoek is een duidelijk advies aan de scholier: gebruik een rugzak, draag hem over twee schouders en trek de banden goed aan. En vooral: draag niet meer dan 10 % van je lichaamsgewicht.

Scholieren hebben echter wat het gewicht betreft geen keus, ze moeten van de leraren bepaalde boeken meenemen. Deze fysieke overbelasting wordt hen gewoon opgedrongen. Kluisjes op scholen kunnen de belasting tijdens schooltijd verminderen, maar dit vergroot dan weer de  stress in de pauze: is er voldoende tijd om de boeken te wisselen als je vanaf de derde verdieping heen en weer naar je kluisje moet lopen?

Ook het vervoer van boeken naar en van school per fiets per fiets kan problematisch zijn.  De schooltassen zijn te zwaar om al fietsend op de rug te dragen. Ze zijn te groot en te zwaar om op de bagagedrager te binden, het zwaartepunt ligt te hoog waardoor de fiets niet meer stabiel is en snel gaat slingeren en/of de tas van de fiets valt. Dat gebeurt regelmatig, cijfers van Consument & Veiligheid geven aan dat er per jaar 8500 fietsongevallen gebeuren, met fietsende kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar. 70% van deze ongevallen zijn éénzijdig en kunnen deels worden toegeschreven aan verkeerd beladen bagagedragers. (bron)

Fietstassen zouden handig zijn bij het fietsen, maar die zijn niet handig te dragen binnen school.

Een lastig dilemma, maar het is mogelijk om hiervoor een goede oplossing te vinden. Dat hebben de ontwerpers van de BagUp tas gedaan. De BagUp combineert het beste van rugzak en fietstas, zie afbeelding hieronder.

  1. Draag de BagUp op school als een rugzak.
  2. Tover de BagUp na school in een handomdraai om in een tweedelige fietstas, door de twee deeltassen los te klikken.
  3. Hang de BagUp als een fietstas over de bagagedrager en klik hem vast aan de fiets.

BagUp tas

De tas heeft nog wat extra ergonomische slimmigheidjes, waaronder een koelvak voor eten en drinken, goede regenbescherming en reflecterende strepen.

Kortom, een perfecte oplossing.

Nu nog letten op het gewicht dat in de tas gedragen moet worden. Want ook met een ergonomisch ideale tas is het dragen van een te groot gewicht niet gezond, en zeker niet comfortabel.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply